میزان سهم الارث زوجه

میزان سهم الارث زوجه

مطابق ماده 940 قانون مدنی زن و شوهری که در عقد دائم باشند از یکدیگر ارث می‌برند. در صورتی که زن و شوهر دارای فرزند باشند، زن یک هشتم و در صورتی که فرزند نداشته باشند، یک چهارم از اموال منقول مانند ماشین، طلا و غیره و به همان میزان از قیمت اموال غیرمنقول مثل ملک (شامل زمین و ساختمان) به ارث می‌برد.

تا قبل از تاریخ 1387/11/06، زن تنها از قیمت ساختمان و یا در اصطلاح عامیانه هوایی املاک شوهرش ارث می‌برد و از زمین املاک حقی نداشت اما با اصلاح قانون در تاریخ فوق زن علاوه بر قیمت ساختمان، از قیمت زمین یا اعیانی آن نیز ارث می‌برد. حال دو نکته حائز اهمیت است:

1- اگر شوهری قبل از تاریخ تصویب این قانون 1387/11/06 فوت کرده باشد اما وراث تاکنون ارث را تقسیم نکرده باشند، مشمول این قانون شده و زن از قیمت زمین و ساختمان املاک نیز ارث می‌برد.

2- دیگر اینکه در زمان تقسیم ارث ابتدا املاک متوفی قیمت گذاری می‌شود و میزان یک چهارم یا یک هشتم سهم الارث زن محاسبه شده و به وی پرداخت می‌شود. در این صورت زن نمی‌تواند ادعا کند که پول آن را نمی‌خواهد و تمایل دارد که در املاک با بقیه وراث شریک باشد. حال اگر وراث از پرداخت وجه سهم الارث زن امتناع کنند، زن می‌تواند در املاک با وراث شریک شود و سند یک هشتم خود را از اداره ثبت اسناد مطالبه نماید. برای مثال اگر فرزندان متوفی بدون اینکه سهم مادر را پرداخت کنند، ملک متعلق به پدر مرحوم را بفروشند و حتی سند رسمی نیز به نام خریدار تنظیم کنند، مادر همچنان بر یک هشتم سهم خود از آن ملک مالکیت دارد و در صورت امتناع ورثه از پرداخت بهای روز سهم مادر، وی می‌تواند با مراجعه به دادگاه به نسبت سهم خود معامله انجام شده را باطل کند.

پیروز باشید.

سیده وحیده عظیمی فر وکیل پایه یک دادگستری


تمامی حقوق این وبسایت متعلق به کلینیک حقوقی وکیلان می باشد