تاریخ نظریه : 1395/10/13 | شماره نظریه : 2608/95/7
استعلام :
چنانچه شرکتی محکوم به ورشکستگی به تقصیر یا به تقلب شود ولیکن شرکت اموالی جهت پرداخت دیون اشخاص طلبکار نداشته باشد با توجه به احراز تقصیر و یا تقلب که در نتیجه عمل مدیران یا هیئت مدیره بوده آیا می¬توا...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 2608/95/7
شماره پرونده : 769-79-95
تاریخ نظریه : 1395/10/13

استعلام :
چنانچه شرکتی محکوم به ورشکستگی به تقصیر یا به تقلب شود ولیکن شرکت اموالی جهت پرداخت دیون اشخاص طلبکار نداشته باشد با توجه به احراز تقصیر و یا تقلب که در نتیجه عمل مدیران یا هیئت مدیره بوده آیا می¬توان اشخاص حقیقی مذکور را از باب تسبیب در حق طلبکاران محکوم کرد.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
اولا در خصوص شرکتهای سهامی مطابق ماده 134 اصلاحی قانون تجارت مصوب 1347 در صورتی که ورشکستگی شرکت یا کافی نبودن دارائی شرکت بر اثر تخلف و تقصیر مدیران شرکت ایجاد شده باشد، نامبردگان به صورت تضامنی مسئول پرداخت آن قسمت از دیونی که پرداخت آن ار دارائی شرکت امکان پذیر نیست می¬باشند و ماده یاد شده اصل را بر مسئولیت تضامنی مدیران مقصر و متخلف که ورشکستگی شرکت مستند به فعل آنها می¬باشد قرار داده است و هر ذی نفع می¬تواند به آنها منفردا یا متضامنا جهت استرداد یا جبران خسارت آن قسمت از دیونی که پرداخت آن از دارائی شرکت ممکن نیست مراجعه نماید. ولی در خصوص شرکتهای اشخاص مانند شرکتهای با مسئولیت محدود با وجود اینکه مقررات صریحی در خصوص مسئولیت آنها در فرض استعلام وجود ندارد، با توجه به قواعد عام مسئولیت مدنی از جمله ماده یک قانون مسئولیت مدنی مصوب 1339 مدیر یا مدیرانی که ورشکستگی شرکت معلول تقصیر آنها بوده است، مسئول جبران خسارت وارده به طلبکاران می¬باشند. حدود مسئولیت مدیران و میزان تقصیر آنها به تشخیص مرجع قضایی است.
منبع: مشاهده