تاریخ نظریه : 1401/08/25 | شماره نظریه : 7/1401/688
استعلام :
1- با توجه به بند 2 ماده 500 مکرر قانون مجازات اسلامی(تعزیرات) 1375 آیا افرادی که به رمالی یا اصطلاحاً دعانویس شهرت دارند و در خصوص افرادی که به آنها مراجعه می‌کنند، ادعای آنها این است که با اجنه در ...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 7/1401/688
شماره پرونده : 1401-186/1-688 ح
تاریخ نظریه : 1401/08/25

استعلام :
1- با توجه به بند 2 ماده 500 مکرر قانون مجازات اسلامی(تعزیرات) 1375 آیا افرادی که به رمالی یا اصطلاحاً دعانویس شهرت دارند و در خصوص افرادی که به آنها مراجعه می‌کنند، ادعای آنها این است که با اجنه در ارتباط بوده و یا از ماورای عالم ماده به آنها وحی می‌شود بدون آنکه فعالیت تبلیغی یا آموزشی داشته باشند، شامل این ماده می‌شوند یا این‌که باید نسبت به اعمال خود فعالیت آموزشی و تبلیغی داشته باشند تا مشمول مقرره قانونی قرار گیرند؟ 2- آیا با توجه به صدر ماده که اشاره به گروه و فرقه یا جمعیت دارد منصرف از مواردی است که فردی به صورت واحد و خارج از هرگونه فرقه یا گروهی مرتکب اعمال مذکور شود یا این‌که صدر ماده حصری نبوده و از باب تمثیل می‌باشد؟ 3- در کل قید فعالیت تبلیغی و آموزشی در بند 2 مقرره مذکور به چه معناست و شامل چه مواردی می‌شود؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
1- با توجه به رکن مادی بزه موضوع بند 2 ماده 500 مکرر قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) 1375 رفتار فردی که به دعانویسی اشتغال دارد یا ادعای ارتباط با اجنه یا غیب‌گویی دارد، از شمول مقررات این بند خارج است و تشخیص این‌که این‌ رفتار با کدام‌یک از قوانین کیفری منطبق است به عهده قاضی رسیدگی‌کننده است. 2- اقدامات مندرج در بندهای 1 و 2 ماده 500 مکرر قانون پیش‌گفته با عنایت به متن این ماده، در صورتی‌که در قالب گروه، فرقه، جمعیت یا مانند آن‌ها صورت گیرد، مرتکب یا مرتکبان مشمول مجازات مقرر در ماده یادشده هستند؛ ولی اگر فردی در غیر قالب گروه، فرقه، یا جمعیت مرتکب رفتارهای مذکور در بندهای 1 و 2 ماده مورد بحث شود؛ از شمول مقررات این ماده خارج است و ممکن است رفتار وی با عناوین کیفری دیگری قابل پیگرد باشد که تشخیص آن به عهده قاضی رسیدگی‌کننده به موضوع است. 3- منظور از تبلیغ در بند 2 ماده 500 مکرر قانون یادشده، گسترش دادن و انتشار مطالب و موضوعات انحرافی، مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام است به هر طریقی که در قالب گروه، فرقه یا جمعیت صورت گیرد و منظور از فعالیت آموزشی، تعلیم دادن مطالب و مسائل انحرافی، مغایر یا مخل به شرع مقدس اسلام است به هر طریقی که در قالب گروه یا فرقه یا جمعیت انجام ‌شود.
منبع: مشاهده