تاریخ نظریه : 1402/10/16 | شماره نظریه : 7/1402/809
استعلام :
از بند «ت» ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری راجع به گردش کار در رأی، برداشت‌های متفاوتی شده است؛ تعدادی از همکاران قضایی چنین استدلال نموده‌اند که گردشکار شامل جریان کامل پرونده می‌باشد و برداشت آنها...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 7/1402/809
شماره پرونده : 1402-168-809ک
تاریخ نظریه : 1402/10/16

استعلام :
از بند «ت» ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری راجع به گردش کار در رأی، برداشت‌های متفاوتی شده است؛ تعدادی از همکاران قضایی چنین استدلال نموده‌اند که گردشکار شامل جریان کامل پرونده می‌باشد و برداشت آنها به مثابه گزارش جامع پرونده مقرر در ماده 467 همین قانون می‌باشد. تعدادی از همکاران قضایی چنین برداشت دارند که چون دادگاه بدوی در رأی صادره مکلف به رعایت گردشکار بوده، لذا دادگاه تجدیدنظر مکلف به گردشکار پرونده از بدو تا ختم نبوده و تنها مکلف به جریان رسیدگی هستند که از زمان ورود پرونده به دادگاه تجدیدنظر تا ختم رسیدگی است. عده‌ای از همکاران اعتقاد دارند گردشکار به غیر از گزارش جامع پرونده می‌باشد و دادگاه تجدیدنظر مکلف به بیان گزارش جامع پرونده در رأی نیست و تنها بیان گزارش کلی پرونده و روند رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر کفایت می‌کند و ذکر جزئیات رسیدگی ضرورتی ندارد. خواهشمند است در این خصوص ارشاد فرمایید.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
الف- منظور از گردش کار در بند «ت» ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، درج خلاصه‌ای از روند رسیدگی و موضوعات مطروحه از قبیل شکایت و اظهارات طرفین و استدلال آنها، تحقیقات واقدامات انجام یافته، ادله ابرازی و جمع‌آوری شده می‌باشد. ب- مستفاد از ماده 378 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392، گردش کار قسمتی از دادنامه بوده که متعاقب اعلام ختم رسیدگی توسط قاضی یا قضات صادر‌کننده رأی با لحاظ ماده 404 قانون فوق‌الذکر تهیه می‌شود. پ- با توجه به بند‌های «الف» و «ب» گردش کار پیش از متن رأی آورده می‌شود. ت- مطابق ماده ۴۵۴ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ «... صدور رأی و سایر ترتیبات در دادگاه تجدیدنظر استان مطابق قواعد و مقررات مرحله نخستین است»؛ بنابراین در مواردی که دادگاه تجدید نظر استان انشاء رأی می‌کند، درج گردش ‌کار موضوع بند «ت» ماده ۳۷۸ این قانون در دادنامه الزامی است. ث- تهیه گزارش جامع از پرونده به موجب تصریح صدر ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری، تکلیف رئیس شعبه دادگاه تجدیدنظر استان و یا دیگر اعضای دادگاه به شرح مندرج در ماده یادشده بوده و در هر صورت ‌باید این گزارش در پرونده ثبت و ضبط شود. ج- منظور از عبارت «خلاصه این گزارش در پرونده درج می‌شود» در ماده 450 پیش‌گفته، درج، لحاظ و انعکاس خلاصه گزارش است که عضو تهیه‌کننده گزارش جامع در جلسه دادگاه قرائت می‌کند و این امر از گزارش جامع تهیه شده توسط عضو مزبور متفاوت است که قبلاً تهیه و در پرونده امر انعکاس یافته است و در واقع حین قرائت گزارش عضو مزبور، خلاصه این گزارش (قرائت شده) نیز ‌باید در صورتجلسه دادگاه درج شود.
منبع: مشاهده