تاریخ نظریه : 1402/10/30 | شماره نظریه : 7/1402/297
استعلام :
در فرضی که فردی به سرقت مستوجب تعزیر اموالی با معاونت فردی دیگر اقدام بنماید و مباشر نسبت به مباشرت و معاون نسبت به معاونت خود اقرار داشته باشند و ارزش اموال سرقتی زیر دویست میلیون ریال بوده و مالک ا...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 7/1402/297
شماره پرونده : 1402-168-297ک
تاریخ نظریه : 1402/10/30

استعلام :
در فرضی که فردی به سرقت مستوجب تعزیر اموالی با معاونت فردی دیگر اقدام بنماید و مباشر نسبت به مباشرت و معاون نسبت به معاونت خود اقرار داشته باشند و ارزش اموال سرقتی زیر دویست میلیون ریال بوده و مالک اموال نیز مشخص نباشد و مباشر فاقد سابقه کیفری بوده؛ ولی معاون دارای سابقه مؤثر کیفری باشد، آیا موجبی جهت شروع به تعقیب مباشر و معاون یا احدی از نامبردگان وجود دارد؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
مطابق نص ماده 104 قانون مجازات اسلامی سرقت‌های تعزیری موضوع مواد 656، 657، 661 و 665 این قانون (تعزیرات) با احراز دو شرط قابل گذشت است؛ شرط اول ناظر بر ارزش مال مسروقه است که نباید از دویست میلیون ریال بیشتر باشد و شرط دوم ناظر بر «سارق» است که نباید دارای سابقه مؤثر کیفری باشد. بنابراین، شرط اخیر صرفاً ناظر بر مباشر جرم است؛ لذا اگر معاون جرم دارای سابقه مؤثر کیفری باشد، مؤثر در مقام نیست. مضافاً این‌که مطابق ماده 104 قانون پیش‌گفته، شروع و معاونت در تمامی جرایم فوق نیز قابل گذشت است. اقتضای تفسیر مضیق قوانین کیفری نیز آن است که واژه «سارق» در ماده یادشده به «معاونت در سرقت» حمل نشود؛ لذا در فرض سؤال که ارزش مال مسروقه کمتر از نصاب قانونی است و سارق فاقد سابقه مؤثر کیفری ولی معاون در جرم دارای سابقه است، این سرقت قابل گذشت است.
منبع: مشاهده