تاریخ نظریه : 1131/10/12 | شماره نظریه : 417/96/7
استعلام :
برابر ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف چنانچه مرجع تجدیدنظر رأی شورای حل اختلاف را نقض نماید می بایست رأساً به صدور رأی اقدام نماید هم چنان که ملاحظه می گردد کلمه رأی در ماده مذکور به صورت مطلق آمده ا...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 417/96/7
شماره پرونده : 69-812-07
تاریخ نظریه : 1131/10/12

استعلام :
برابر ماده 27 قانون شوراهای حل اختلاف چنانچه مرجع تجدیدنظر رأی شورای حل اختلاف را نقض نماید می بایست رأساً به صدور رأی اقدام نماید هم چنان که ملاحظه می گردد کلمه رأی در ماده مذکور به صورت مطلق آمده است و رأی اعم از قرار یا حکم است . س: برخی از دادگاه های عمومی حقوقی مرجع تجدیدنظر از آراء شوراهای حل اختلاف آراء اعم از قرار یا حکم شورا را درمقام تجدیدنظرخواهی نقض نموده ولی پرونده را به شعبه شورای حل اختلاف بدون رسیدگی و صدور رأی اعاده می نمایند تا مجدداً در شعبه شورا رسیدگی گردد با توجه به رسیدگی شورا درمرحله بدوی و قاعده فراغ آیا این مراجع علی رغم صراحت ماده 27 و کلمه رأی که اعم از قرار یا حکم است چنین حقی است یا خیر و یا بایستی خود رأساً به صدور رأی اعم از قرار یا حکم مقتضی اقدام نمایند.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
در فرض سؤال اگرچه دادگاه موظف به رسیدگی بوده و اعاده پرونده به شورا از سوی این دادگاه منطبق بر قانون نیست لیکن با عنایت به ماده 15 قانون شورای حل اختلاف 1394 این شورا امکان اختلاف صلاحیت با دادگاه را ندارد و موظف به رسیدگی است. به عبارت دیگر، قانون برای جلوگیری از اطاله دادرسی و اعاده پرونده به شورای حل اختلاف، دادگاه (مرجع تجدیدنظر) را ملزم به رسیدگی کرده است لیکن چنانچه دادگاه علیرغم نص قانونی به تکلیف خود عمل ننموده و پرونده را به شورا اعاده کند، چون امکان اختلاف صلاحیت و خودداری از رسیدگی از ناحیه شورا وجود ندارد، شورا ملزم به رسیدگی است.
منبع: مشاهده