تاریخ نظریه : 1396/02/11 | شماره نظریه : 298/96/7
استعلام :
درخصوص درخواست اعاده دادرسی از ناحیه هریک از طرفین دعوی نظر به اینکه طبق تصریح تبصره ماده435 ق.آ.د.م دادگاه باید بدواً در مورد قبول یا رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص انطباق یا عدم انطباق جهت اعاده د...

جزئیات نظریه
شماره نظریه : 298/96/7
شماره پرونده : 812-1/127-95
تاریخ نظریه : 1396/02/11

استعلام :
درخصوص درخواست اعاده دادرسی از ناحیه هریک از طرفین دعوی نظر به اینکه طبق تصریح تبصره ماده435 ق.آ.د.م دادگاه باید بدواً در مورد قبول یا رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص انطباق یا عدم انطباق جهت اعاده دادرسی مندرج در ماده426 قانون مارالذکر اقدام نماید. 1-آیا اقدام دادگاه در این خصوص مستلزم تعیین وقت رسیدگی و دعوت از طرفین و بررسی مستندات آنها می¬باشد یا بدون نیاز به دعوت از طرفین و اخذ اظهارات آنها می¬تواند این تصمیم را اتخاذ نماید؟ 2-آیا دادگاه می¬تواند بعد از قرار قبولی اعاده دادرسی و درمرحله رسیدگی ماهوی به علت عدم تطبیق جهت اعاده دادرسی باجهات مندرج در ماده426 ق.آ.د.م قرار رد درخواست اعاده دادرسی صادر نماید یا خیر.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
1- رسیدگی نخستین به دادخواست های تقدیمی به دادگاهها علی الاصول مستلزم تعیین وقت رسیدگی و دعوت از طرفین است مگر آنکه مقنن خلاف آن را تصریح نموده باشد و رسیدگی به دادخواست اعاده دادرسی نیز از این اصل مستثنی نیست و عبارت صدر تبصره ماده 435 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 79 معنایی جز این ندارد که دادگاه باید ابتدا در خصوص قبول یا رد دادخواست اعاده دادرسی از جهت شکلی و انطباق درخواست با جهات اعاده دادرسی اتخاذ تصمیم نماید و سپس وارد رسیدگی ماهوی شود و این امر صرفاً به معنای تقدم رسیدگی شکلی بر ماهوی است و به معنای عدم لزوم تعیین وقت رسیدگی نمی باشد به ویژه آنکه صدور قرار قبولی اعاده دادرسی با توجه به ماده 437 قانون یاد شده می تواند موجب توقف اجرای حکم قطعی و لازم الاجرا شود که رعایت حق محکوم له (طرف دعوای اعاده دادرسی) نیز ایجاب می نماید دادگاه پس از استماع دفاعیات وی در این خصوص اتخاذ تصمیم نماید. 2- از آنجا که قرار قبولی اعاده دادرسی از قرارهای نهایی نمی باشد، به نظر می رسد در صورتی که دادگاه بعداً پی به اشتباه بودن‌آن ببرد می تواند مستدلاً از آن عدول نماید.
منبع: مشاهده