ارجاع مصوبات مجلس به شوراي نگهبان و مراحلرسيدگي آنها
مبحث هفتم
ارجاع مصوبات مجلس به شوراي نگهبان و مراحلرسيدگي آنها
ماده 184: كليه مصوبات مجلس رسماً به شوراي نگهبان فرستاده مي شود. درصورتي كه شورا ظرف ده روز پس از وصول يا پس از انقضاي ده روز تمديد مذكور در اصل نود و پنجم (95) قانون اساسي، مخالفت خود را اعلام نكرد، طبق اصل نود و چهارم (94) قانون اساسي، مصوبات از طرف مجلس جهت امضاء و ابلاغ به رياست جمهوري ارسال ميشود.
تبصره:
روز وصول مصوبه و روز اعلام نظر شوراي نگهبان به مجلس جزء مهلتهاي مقرر محسوب نميگردد.
ماده 185:
مصوبات مجلس تا زمان اعلام نظر نهائي شوراي نگهبان از دستور خارج نميشود. شوراي نگهبان، درصورت رد مصوبات مجلس،موظف است علت رد را صريحاً به مجلس گزارش نمايد تا بلافاصله تكثير و توزيع شود.
ماده 186:
مصوبات عادي و يك فوريتي مجلس كه از طرف شوراي نگهبان رد شده به كميسيون مربوطه ارسال ميشود و با اعلام وقت قبلي باحضور نماينده شوراي نگهبان، موارد اعتراض براي اصلاح مورد بحث قرار ميگيرد. درصورت عدم حضور نماينده شوراي نگهبان در موعد اعلام شده، كميسيون با ملحوظ نمودن نظر شوراي نگهبان كار خود را انجام ميدهد.
نمايندگاني كه پيشنهاد اصلاحي دادهاند، در اين مرحله ميتوانند در كميسيون شركت نمايند. نظر كميسيون همراه پيشنهادهاي نمايندگان در مجلس مطرح ميشود و طبق معمول شور دوم مورد بحث و رأي قرار ميگيرد.
چنانچه درمورد مادهاي، كميسيون نيز همراه پيشنهادهاي ديگر پيشنهاد داده باشد، اول پيشنهاد كميسيون به رأي گذاشته مي شود و درصورت عدم تصويب، پيشنهادهاي ديگر مطرح ميشود.
درصورت عدم تصويب پيشنهاد كميسيون و يا پيشنهادهاي قبلي نمايندگان در مجلس، پيشنهادهاي جديد پذيرفته ميشود و درباره آنها بحث ورأي گيري به عمل ميآيد.
تبصره 1: پس از ايراد شوراي نگهبان، دولت حق پيشنهاد اصلاح لايحه را ندارد مگر در موارد ايراد شوراي نگهبان.
تبصره 2: شوراي نگهبان نمي تواند پس از گذشت مهلت هاي مقرر و رفع ايراد در نوبت اول، مجدداً مغايرت موارد ديگري را كه مربوط به اصلاحيه نمي باشد بعد از گذشت مدت قانوني به مجلس اعلام نمايد مگر در رابطه با انطباق با موازين شرعي
تبصره 3: اگر با اصلاح ماده مورد ايراد شوراي نگهبان، ماده به كلي خاصيتش را از دست بدهد، ميتوان آن را حذف كرد.
ماده 187: پس از بررسي گزارش كميسيون كه در آن نظر شوراي نگهبان ملحوظ شده است و راي گيري نسبت به آن، مصوبه مجدداً به شوراي نگهبان ارسال ميشود. اگر اين مصوبه هنوز وافي به نظرات شوراي نگهبان نباشد، مجدداً در مجلس مطرح ميگردد، درصورتي كه مجلس با در نظر گرفتن حفظ مصلحت نظام همچنان بر رأي خود باقي باشد رئيس مجلس مصوبه مذكور را به مجمع تشخيص مصلحت نظام ارسال ميدارد. مجمع موظف است تنها در موارد اختلاف و ديگر موارد مربوط به آن اظهار نظر قطعي نموده و گزارش آن را جهت طي مراحل بعدي به رئيس مجلس اعلام نمايد.